Neuropszichológia

Mi a neuropszichológia? Milyen problémákkal fordulhatunk neuropszichológushoz?

A neuropszichológia a pszichológiának az a területe, amely az agy károsodásai (lehet veleszületett, genetikai agyi rendellenesség vagy szerzett agykárosodás) nyomán fellépő pszichés, kognitív zavarok (pl. memória, beszéd, észlelés, figyelem, stb.), vagy viselkedési problémák vizsgálatával foglalkozik.

• Neurológiai, neuropszichológiai tüneteket okozó központi idegrendszeri elváltozások (pl. epilepszia, hiperaktivitással járó figyelemzavarok, tanulási zavarok-iskolai nehézségek, pervazív (autizmus) zavarok, tik-zavarok,)
• Szerzett agykárosodások (baleseti koponyasérülések, stroke, agydaganat stb.)
• Demenciák (pl. Alzheimer-betegség),
• Neuropszichiátriai állapotok (pl. major depresszió, poszttraumás stressz zavar)

Miből áll egy neuropszichológiai vizsgálat?
Minden vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, amelynek célja a páciens megismerése és a tünetek, panaszok tisztázása.
Ezt követően kezdődik maga a tesztelés, ami különböző, ún. standardizált neuropszichológiai feladatsorok alkalmazását jelenti. Ezek segítségével lehet a. kognitív funkciók (pl. memória, beszéd, észlelés, figyelem, stb.) állapotát objektív módon felmérni. A különböző tesztek meghatározott funkciókat vizsgálnak, amelyek az agy különböző területeihez köthetők. Ennek alapján megállapítható, hogy az agy mely területei nem működnek megfelelően, fel lehet térképezni az erősségeket, így a fejlesztés útja meghatározható.
Egy átfogó tesztelés kb. 3-4 terápiás órát is igénybe vesz, és a vizsgálati kérdésnek megfelelően különböző agyi funkciók felmérésére irányulhat: pl. figyelemzavar esetén elsősorban a figyelmi folyamatok vizsgálatára, memória panaszok esetén a tanulás és emlékezet különböző típusainak vizsgálatára.
Az eredmények kiértékelését követően készül egy neuropszichológusi szakvélemény, amely tartalmazza az anamnézist és a kapott eredményeket, illetve amennyiben erre szükség van, javaslatokat a deficitek kezelésére, rehabilitációjára is.

Partnerek

szl szakerto banner 120x240 vegleges mackorendelo logo new

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates