Rossz evő gyermek őrületbe kergeti a szüleit

Ha a gyerekek nem akarnak enni, szüleik a legelképesztőbb ötleteket és rituálékat találják ki, hogy mégis rábírják őket néhány falat elfogyasztására. A jó étvágyú gyerekek szülei el sem tudják képzelni, micsoda feszültség és nyomás lesz úrrá a "rossz evő" gyerekek szülein.

A probléma általában az első életév végén kezdődik, amikor a szoptatás és a cumisüvegek ideje lejár. A gyermekeknél ilyenkor viszonylag gyakori, hogy nem ízlik a felkínált ételt, vagy éppen jön a foga, most hevert ki valamilyen betegséget - sok oka lehet, ha nem akar enni.
Gyakran nincs is oka az étvágytalanságnak. A gyermek egyszerűen kevesebbet eszik, mint amennyit az anyuka elvárna tőle. Így az étkezések során unszolja, tömi a gyermekét, veszekszik vele. A gyermek ilyenkor azt tanulja meg, hogy az egyébként kedves és türelmes mama étkezéskor hátrányára megváltozik. Az apróság ilyenkor természetesen már egyáltalán nem akar enni, s végül lehet, hogy elkezd félni az étkezésektől. Holott az alapszabály az, hogy az egészséges gyermek nem hal éhen!, tudja mikor mennyire van szüksége.

Kialakul egy ördögi kör: a gyerek egyre kevesebbet eszik, a mama pedig egyre feszültebbé válik.
Kétségbeesésükben mindenféle trükköt kitalálnak, sokszor a gyermek legabszurdabb kívánságait is teljesítik, csak hogy egyen.
Van, hogy az anyukák akár több ételt is elkészítenek egymás után, a tejbegríztől a melegszendvicsen és a virslin át egészen a burgonyafelfújtig, csak hogy gyermekük valamelyikből vegyen egy falatot. Természetesen sikertelenül: a gyerek kiskirály módján ül az asztalnál, és szorosan összezárt szájjal élvezi a hatalmát.

Az anya kudarca?

Az anyában minden étkezés alkalmával újra és újra megerősödő érzelmek: aggodalom a gyermek iránt, sértődöttség érzése az állandó visszautasítás miatt, félelem a következő étkezéstől, düh a hatalmi harc miatt, amit nem tud megnyerni.
A problémát gyakran a nagymama, rokonok, barátnők, szomszéd stb. csak tovább szítja, akik a meggyőződés hangján állítja: "Az én gyerekeim egy falatot sem hagytak a tányérjukon!"
Mindezek eredményeként nem csoda, ha az anya úgy érzi, kudarcot vallott. Sokan panaszkodnak arra, hogy már mindent megpróbáltak, s egyszerűen nem tudják, hogyan tovább. Anyukák! Aggodalomra semmi ok! Tudják: Egy egészséges gyerek nem hal éhen.
Cél a rossz szokások, rituálék abbahagyása, megfelelő szabályok bevezetése. Természetesen ez nagyon egyszerűnek hangzik, de gyakorlatban megvalósítani már nehezebb, ilyenkor szükség lehet szakember segítségére.

Partnerek

szl szakerto banner 120x240 vegleges mackorendelo logo new

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates