Módszerek

 

Alkalmazott módszerek


Iskolaérettségi vizsgálat    Bővebben...
Pszichológus által végzett speciális feladatokból álló teszt, mely az iskolához szükséges alapvető kognitív funkciók, készségek felmérése által jelzi a gyermek fejlettségi szintjét, kiszűri a lehetséges nehézségeket, még fejlesztésre váró területeket, valamint megmutatja a gyermek erősségeit.

 

Teljesítménytesztek, speciális szűrő eljárások, neuropszichológiai tesztek         Bővebben...
Pszichológus által végzett, adott életkornak megfelelő intellektuális képességet mérő tesztek, melyek jelzik az agyfunkciókban lehetséges problémákat, valamint az életkor, és a fejlődési kor viszonyát.
Speciális tesztekkel az agyféltekei dominanciát, tanulási zavarokat, figyelemzavart, fennálló kognitív deficiteket lehet szűrni.


Fejlesztés
Speciális fejlesztő feladatok, melyek agyi éretlenség, figyelemzavar, memóriazavar, tanulási zavarok, finommotoros koordinációs problémák esetén segítenek a gyerekeknek, valamint a szülőknek.


Projektív tesztek, rajzvizsgálat, kérdőívek
Pszichológus által végzett eljárás, mely a lehetséges pszichés problémák kiszűrésére, a személyiség feltérképezésére irányul.


Egyéni terápia, tanácsadás
A pszichológus könnyebben felismeri a személyiség lehetőségeit és korlátait.
A pszichoterápia célja a nagyobb önismeret, mely elősegíti az egyéni problémamegoldást és életvezetést. Elsősorban kognitív- viselkedésterápiás módszerek alkalmazásával történik a terápia a szülők bevonásával.

 

Etetés/ evésterápia   Bővebben...

A terápia célja, hogy segítsen azoknak a gyermekeknek és szüleiknek, akik valamilyen táplálkozási, evési nehézséggel küzdenek. A terápia során szülőkonzultáción keresztül viselkedésterápiás eszközökkel történik a kezelés. Cél a szülői kompetencia erősítése.

A legtöbb ember számára az evés magától értetődő, örömet okozó tevékenység. Azoknak a számára, akiknél az étkezés biológiai, vagy pszichés okból akadályozott számos nehézséggel, félelemmel járó ijesztő feladattá válik.
Étkezési zavarról akkor beszélünk, ha a gyermek, vagy felnőtt bizonyos ételeket nem képes elfogyasztani, vagy azokat visszautasítja. Ezt okozhatja genetikai eltérés, anyagcserezavar, enzimhiány, de az okok hátterében állhat izombetegség, vagy akár autizmus is. Az étkezési zavarok gyakran nem önálló kórképként jelentkeznek, hanem más tényezők (környezeti, egészségügyi, szociális) együttesében. Így gyakran találkozunk evészavarokkal központi idegrendszeri károsodás (CP-cerebrális parézis), súlyos mentális retardáció, vagy egyéb fejlődési rendellenességeknél. Ettől függetlenül a legelemibb evésproblémák bármely családban előfordulhatnak, nem megfelelő elvárások, nevelési elvek, vagy akár egy rossz élmény, félrenyelés következtében.

 

Autogén tréning (Relaxációs terápia)     Bővebben...
Pszichológus által végzett terápiás forma, melynek alapja a relaxációs technika.

 

Családterápia, párterápia      Bővebben...
Családterapeuták által végzett rendszerszemléletű terápiás forma, mely az egész családdal, mint rendszerrel foglalkozik, segít a problémák feltárásában, megoldásában.

 

A terápiák során az alkalmazott módszer minden esetben személy, és problémafüggő. Igyekszem az integratív szemléletet alkalmazni, de elsősorban kognitív- viselkedésterápiás módszereket, relaxációs technikákat, valamint rendszerszemléletű családterápiás módszereket használom a munkám során.

 

 

 

Partnerek

szl szakerto banner 120x240 vegleges mackorendelo logo new

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates